JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny mikrokärna är öppenkod
Brittiska B Labs utvecklar ett operativsystem av typen L4 – den nya sortens mikrokärna som bland annat tyska Sysgo och australiska Open Kernel Labs kommersialiserar. Till skillnad från dem satsar B Labs på att göra sin implementering i öppen källkod.
Grundaren Bahadır Balban är en ung brittisk mjukvaruingenjör med en magisterexamen från Imperial College i London från år 2004. Efter examen jobbade han fyra år på Arm, bland annat med att implementera Linux på multikärneversioner av ARM11.

Företagets namn ”B Labs” påminner om "OK Labs", det australiska företag som haft stora framgångar med sina implementeringar av L4-tekniken — ett forskningsgenombrott på mikrokärneområdet från 90-talet — och bland annat placerat den i en halv miljard mobiltelefoner.

B Labs mikrokärna heter Codezero och är avsedd att användas för att virtualisera operativsystem i inbyggda system, som mobiltelefoner.

Det finns några akademiska implementationer av L4 som är öppenkod — detta är första gången någon försöker kommersialisera en öppenkodsversion. Codezero finns idag i version 0.3 och är öppenkodlicenserad under version 3 av Linuxlicensen GPL.

Codezero stöder Arm-kärnor, bland annat en fyrkärnig version av den kommande processorkärnan Cortex A9.

B Labs marknadsför tekniken som ett sätt att konsolidera och migrera existerande programvara till multikärnor. Fokus ligger på Linux och på säkerhet — Codezero kan skapa vattentäta skott mellan de operativsystem som körs virtuellt på processorn.

B Labs kommer att presentera sin teknik på Embedded Systems Conference i San José, USA, den 26 till 29 april.

codezero
Hypervisorn Codezero skapar en virtuell processor åt ett eller flera gästoperativsystem eller processer
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)