JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Linux är det överlägset vanligaste operativsystemet i inbyggda system. Det visar tidningen EE Times årliga enkät till inbyggnadsutvecklare. Upp till 50 procent av alla pågående inbyggnadsprojekt använder Linux. I fjol var summan 46 procent.
Tvåa på 13 procent kommer det realtidsoperativsystemet FreeRTOS. Det använder samma licens som Linux, GPL. På två procent hittar vi ytterligare ett GPL-RTOS: eCos. Övriga 14 operativsystem på EE Times lista – som omfattar alla operativsystem som fick minst två procent – använder inte öppenkodslicens.

Av de olika Linuxdistributionerna i topplistan är Android störst med 16 procent och Ubuntu tvåa med 13 procent. Därefter kommer Debian, Red Hat, Wind River och Angstrom.  Android är operativsystemet som vuxit mest sedan i fjol – från 13 procent till 16.

Summan av procenttalen i listan är inte 100 eftersom utvecklarna kryssar för samtliga operativsystem de för närvarande använder.

Microsofts två inbyggnadsoperativsystem Windows Embedded och Windows Compact har 11 procent respektive 8 procent. Den förra ökade en procentenhet och den senare minskade med minskade med en jämfört med i fjol.

Det största klassiska kommersiella inbyggnadsoperativsystemet på listan är Wind River VxWorks på 7 procent, ner från 11 procent i fjol. Också Micrium uC/OS II tappade fyra procentenheter och landade på fem procent. Övriga klassiska inbyggnadsoperativsystem på listan ligger på ungefär samma andelar som i fjol.

EE Times redovisar de olika Linuxdistributionerna separat i sin topplista, medan vi slår ihop dem. Eftersom samma projekt i princip kan använda flera Linuxversioner är 50 procent en övre gräns för andelen projekt som använder Linux.

”Egenutvecklat” är, som vanligt, fortfarande den allra största kategorin, med i år 24 procent av alla projekt.

Undersökningen bygger på över 2000 svarande i Nordamerikan och Europa. Värt att notera är att Asien inte ingår i undersökningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)